Extensieve groendaken komen het meeste voor. Ze hebben een relatief laag gewicht
(ca. 88kg/m2) en vragen daarom geen aangepaste draagstructuur.
De opbouw hiervan bedraagt niet meer dan 10 cm. De doelstelling is een lage begroeiing te bekomen van veelal vetplanten zoals sedums.
Groendaken kunnen aangelegd worden op roofing, wortelwerende roofing en EPDM. Zinken daken en daken met golfplaten zijn niet geschikt.
Waarom gebruiken we sedum?
Deze plant behoord tot de vetplantenfamillie en bestaan ongeveer uit 400 soorten.
Sedums zijn uiterst geschikt voor groene daken aangezien ze water opslaan in hun bladeren. Hierdoor komt er minder water terecht in de riolering.
Dit is niet het enige voordeel, ze bestaan in verschillende kleuren en veranderen van kleur naargelang het seizoen. Bovendien vormen er zich mooie bloemen tijdens de bloeiperiode.
1 à 2 onderhoudsbeurten per jaar zijn voldoende.
Indien de dakbedekking niet wortelwerend is, leggen we een folie die ervoor zorgt dat er geen wortels kunnen doorgroeien.
Vervolgens leggen we een drainagemat. Deze heeft 2 functies.
De eerste functie is water ophouden zodat het vertraagd kan worden afgegeven aan het substraat. Tweede functie is het overtollige water leiden naar de waterafvoer.
Op de drainagemat komt het daktuin substraat. Dit is de voedingsbodem voor onze beplanting.
Het bestaat uit lava, potgrond, kleikorrels,... .
Als laatste laag hebben we de beplanting.
Deze kan aangelegd op drie manieren namelijk: sedumstekken, vegetatiematten en sedumtegels. Hieronder kan u meer info terug vinden.
Wat zijn sedumstekken?
Sedumstekken zijn stukjes sedumplant met kleine wortels aan.
Goedkoper in aankoop, maar het is belangrijk om te weten dat het pas na 2 jaar goed dichtgegroeid is. Het vergt daardoor ook meer onderhoud omdat onkruid meer kans krijgt om er tussen te groeien dan bij sedummatten. (sedummatten zijn bij plaatsing reeds voor 95% volgroeid)
Wat zijn vegetatiematten?
Dit zijn voorgekweekte matten. Het voordeel hier is dat het reeds voor 95% volgroeid is bij aanleg. Dit betekend ook dat er minder snel onkruid kan tussen groeien dan bij het gebruik van sedumstekken.
Ook heb je hier direct een mooi groen resultaat.
Door de jaren heen hebben sedummatten een grote evolutie gemaakt. Je kan ze nu immers in verschillende soorten bestellen.
- Sedummat (+/- 10 verschillende soorten sedum)
- Sedum kruiden mat
- Bij en vlinder mat
- wilde bloemen mat
Wat zijn sedumtegels?
Sedumtegels zijn voorgekweekte tray's van polyurethaan schuim. Onderaan is een drainagelaag voorzien zodat het overtollige water kan wegvloeien.
Voordelen:
De tegels wegen maar 50kg per m² bij volledige waterverzadiging. Ze kunnen dus heel gemakkelijk gebruikt worden op bv. houten tuinhuizen, fietsenstallingen,... .
De tegels zijn reeds voor 95% volgroeid bij aanleg. Dit betekend ook dat er minder snel onkruid kan tussen groeien dan bij het gebruik van sedumstekken.
LET OP: aangezien ze minder substraat bevatten moeten ze minstens 2x per jaar bemest worden!
Wat zijn plugplanten?
Plugplanten zijn voorgekweekte planten die wij verwerken in een groendak.
Ze zijn zorgvuldig uitgekozen zodat ze bestand zijn voor het leven op een groendak.
De planten kunnen bestaan uit sedum of andere vaste planten.
Voor een mooi gevuld groendak rekenen wij +/- 20 plugplanten per m². De platntjes zijn ongeveer 6cm op 4cm.
De plugplanten worden besteld in een megeling van plantjes die zorgvuldig zijn uitgekozen voor het bestaan op een groendak.
We hebben hierin 4 keuzes:
-Sedumtapijt
-Sedumtapijt PLUS
-(Half) schaduw Sedumtapijt
-Lavendelweide